Κρίσεις Πανικού ή Ευκαιρία για Αλλαγή…;

Κρίση πανικού είναι μία αιφνίδια  περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μία ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων.Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η λέξη κρίση  (αρχ. κρίσις )  έχει δύο έννοιες  :

  1.  Η νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή . 
  1.  Ραγδαία όξυνση ενός προβλήματος.

Σήμερα τείνουμε να ξεχνάμε την πρώτη ερμηνεία και να μένουμε στο αίσθημα του χάους και της αταξίας που μας προκαλεί. Το χάος  αντιπροσωπεύει την έλλειψη ελέγχου και  φόβο για το  άγνωστο. Ενέχει όμως το στοιχείο της κίνησης και μόνο με την κίνηση προχωράμε

simran-sood-qL0t5zNGFVQ-unsplash
Τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν πεθαίνουν ποτέ, απλά θάβονται ζωντανά και είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν  με τρόπο δυσάρεστο
 

Γιατί ένας άνθρωπος παθαίνει κρίση πανικού- Τι είναι αυτό που μας οδηγεί να βιώσουμε μια κρίση;

H   κρίση   πανικού   μπορεί να μας συμβεί όταν υπάρχει μια φοβία και εκτεθούμε σε αυτή. (πχ αγοραφοβία), όταν περιμένουμε ένα φοβικό ερέθισμα, όταν βρισκόμαστε υπό πίεση πχ δουλειά , σπίτι , παιδιά. Όταν βιώσουμε την απώλεια ενός κοντινού προσώπου, όταν χωρίσουμε από μια σημαντική σχέση ή γάμο, μετά από χειρουργική επέμβαση ή ατύχημα, μετά από ένα δύσκολο τοκετό, όταν βιώνουμε μεταβατικά στάδια. Πχ γάμος, εγκυμοσύνη, εξετάσεις ή  όταν είμαστε ανάμεσα σε αντικρουόμενες επιλογές, θέλω   και πρέπει.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας εκείνη την στιγμή και πως βιώνουμε τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;

Η κρίση πανικού είναι μία πολύ μεγάλη εκφόρτιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, όταν ο άνθρωπος εκτιμήσει ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο. Κάτι που μπορεί να απειλεί τη ζωή του, είτε πραγματικό, είτε φαντασιακό στο μυαλό του. Όταν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το σώμα μας να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, για αυτό το λόγο βλέπουμε μεγάλη αύξηση του καρδιακού ρυθμού, μεγάλη εφίδρωση, έντονο μυικό τρόμο, διότι προετοιμάζεται το σώμα μας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Αίσθημα δυσφορίας, γιατί θέλουμε να πάρουμε πιο γρήγορη αναπνοή και πολύ συχνά έχουμε μία αίσθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί. Για αυτό και πολύ συχνά οι άνθρωποι με κρίσεις πανικού, εμφανίζονται στα επείγοντα, θεωρώντας ότι έχουν μία καρδιοπάθεια ή ένα εγκεφαλικό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι άνθρωπο νιώθουν ζαλάδα ή και πόνο στο στήθος.

Τεχνικές Αντιμετώπισης για άμεση βοήθεια

Εκείνος που βιώνει την κρίση πανικού εκείνη τη στιγμή καλό είναι αρχικά να μείνει εκεί που είναι και να αποφύγει τις μετακινήσεις ,  να παίρνει βαθιές και αργές αναπνοές , στα σταθεί στα συμπτώματα και όχι στο φόβο ότι θα πεθάνει , τέλος σε κάποιους βοηθάει και το να σκεφτούν κάτι ευχάριστο που τους χαλαρώνει, ένα τοπίο ή μια εικόνα.

Εάν είστε με κάποιον που εκείνη τη στιγμή παθαίνει κρίση πανικού είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι για να μπορέσετε να τον βοηθήσετε. Μπορείτε να τον  ενημερώσετε πως είστε δίπλα του, πως και θα παραμείνετε για να νιώθει ασφαλής και να τον ρωτήσετε εάν χρειάζεται κάτι, τις περισσότερες φορές δεν θα χρειαστεί. Μην σας πιάνει πανικός πως πρέπει να κάνετε κάτι συγκεκριμένο για να τον βοηθήσετε, και μόνο που είστε εκεί είναι σημαντικό.

Διαβάστε επίσης :

Πίσω λοιπόν από κάθε κρίση πανικού , κρύβεται ένα βαθύ τραύμα, ένα ανέκφραστο συναίσθημα
 

Τύποι ανθρώπων που παθαίνουν πιο εύκολα κρίσεις πανικού

Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία των ανθρώπων που έχουν βιώσει κρίση πανικού τα οποία είναι καλό να τα δούμε και να τα υπολογίζουμε. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είναι συνήθως άνθρωποι :

  • Ευαίσθητοι
  • Δυνατοί, με επιθυμίες και όνειρα που τα έχουν βάλει στην άκρη.
  • Με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση.
  • Με καταπιεσμένα συναισθήματα που δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους.
  • Που θέλουν να ευχαριστούν περισσότερο τους άλλους
  • Με πολλαπλούς ρόλους, γεμάτοι ευθύνες και προβλήματα κυρίως άλλων.
  • Που δεν έχουν μάθει να ζητούν βοήθεια και έχουν μάθει να τα καταφέρνουν μόνοι τους.
  • Που τους διακατέχει και η τάση της τελειομανίας και πλήρους ελέγχου σε ότι κι αν γίνει.
  • Που έχουν μεγαλώσει είτε σε πολύ αυστηρό  είτε σε πολύ υπερπροστατευτικό περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.  Αν αποφεύγουμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις οι οποίες μας δυσκολεύουν και μας φοβίζουν τότε δημιουργούμε ευνοικές συνθήκες για διαταραχές άγχους. Το πρόβλημα, είναι σημαντικό, να λύνεται από την ρίζα και όχι επιφανειακά.

Οι άνθρωποι οι οποίοι παθαίνουν κρίσεις πανικού, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταπιέσει τα συναισθήματα τους, έχουν καταπιέσει τις επιθυμίες τους

Θεραπεύονται οι κρίσεις πανικού ;

Η πιο συχνή ερώτηση όλων είναι εάν οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται και πως. Η απάντηση είναι πως «ναι» θεραπεύονται ή καλύτερα διαχειρίζονται. Το πρόβλημα, όπως και σε πολλά προβλήματα καλό είναι να λύνεται από τη ρίζα και όχι επιφανειακά. Έτσι τις περισσότερες φορές οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται με ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι απαραίτητος και γίνεται κατόπιν συνεννόησης των ειδικών.

 

Η κρίση πανικού στην ουσία είναι ένας συναγερμός, ένα καμπανάκι που μας χτυπάει για να μας υπενθυμίσει τις συγκρούσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Είναι μια ευκαιρία να δούμε :

  • Ποιοι είμαστε και ποιοι θα θέλαμε να είμαστε.
  • Να σκεφτούμε πόσα πράγματα δεν έχουμε πει και πόσα συναισθήματα έχουμε θάψει.
  • Τι θέλουμε εμείς και τι οι άλλοι γύρω μας.
  • Αν ζούμε με τα δικά μας θέλω ή τα θέλω των άλλων.
  • Πως νιώθουμε όταν δεν ανταποκρινόμαστε στις αξίες και τις απαιτήσεις της οικογένειας μας και της κοινωνίας.
Μήπως ήρθε η στιγμή  να επαναπροσδιορίσεις , να έρθεις κοντά στον εαυτό σου, να τον ακούσεις και να καλύψεις τις ανάγκες του;

Ακούστε τον εαυτό σας, και δείτε την κρίση πανικού ως μια ευκαιρία για αλλαγή.  Επισκεφθείτε έναν ειδικό και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό σας, ξανασυστηθείτε  και ζήστε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Διαβάστε επίσης :

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *