Αυτοτελή σεμινάρια

''Καλός''ή Αποτελεσματικός Γονιός ;
Γίνετε σύμμαχος των παιδιών σας
Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί γονείς είναι αναρίθμητες και ξεκινούν από τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού τους μέχρι τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Οι σχολικές επιδόσεις, το διάβασμα, οι «κατάλληλες» παρέες, τα πρότυπα, η χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών είναι μερικές από αυτές τις προκλήσεις. Οι γονείς αναλαμβάνουν το δύσκολο ρόλο της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών τους και συγχρόνως επιθυμούν να χτίσουν ζεστές και ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στην επικοινωνία και την κατανόηση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν τον γονιό τους σύμμαχο, ώστε να καταφεύγουν σε αυτόν στις δύσκολες στιγμές.
Στο σεμινάριο αυτό θα έρθουμε σε επαφή με συγκεκριμένες δεξιότητες ώστε οι γονείς να μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που μπορεί να προκύψουν στην οικογένεια. Αυτή η πρακτική μάθηση θα φέρει άμεσα και εμφανή αποτελέσματα, θα εμπλουτίσει τις σχέσεις με τα παιδιά προάγοντας την ουσιαστική επικοινωνία με βασικό μέλημα την πνευματική και ψυχική τους υγεία.

Αναβλητικότητα – Διαχείριση Χρόνου
Συμφιλιωθείτε με τον χρόνο
Η αναβλητικότητα σχετίζεται με την συνεχιζόμενη αποφυγή δραστηριοτήτων που μας προκαλούν άγχος ή αρνητικά συναισθήματα και συνήθως συνοδεύεται από την υπόσχεση ότι θα είμαστε συνεπείς στο άμεσο μέλλον. Συχνά επικαλούμαστε προφάσεις που μας βοηθούν να δικαιολογήσουμε την συμπεριφορά μας και να αποποιηθούμε την ευθύνη. Η αναβλητικότητα μας δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και του άπλετου χρόνου ενώ στην πραγματικότητα μας «κλέβει» στιγμές, γεμίζει άγχος και ενοχές την καθημερινότητά μας ενώ υπονομεύει την επαγγελματική μας απόδοση και τις προσωπικές μας σχέσεις. Αν πάρει διαστάσεις χρόνιας κατάστασης γίνεται τρόπος ζωής και εξαπλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε τις αιτίες της αναβλητικότητας, θα εντοπίσουμε τα γνωστικά, συναισθηματικά και πρακτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και θα μάθουμε τρόπους διαχείρισης του χρόνου. Θα εφαρμόσουμε τεχνικές μέσα από βιωματικές ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε ένα τέλος στην αναβλητικότητα και να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Η καλύτερη πηγή πληροφόρησης του παιδιού σας, είστε εσείς!
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων δεν αναφέρεται μόνο στη σεξουαλική επαφή και αναπαραγωγή αλλά σε θέματα αγάπης, σχέσεων, οικειότητας, σεξουαλικής ηθικής και υγείας, προφύλαξης, σεβασμού και υπευθυνότητας. Θέματα που αν τα παιδιά, κατανοήσουν σωστά και νωρίς στη ζωή τους θα καθορίσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις και την ευτυχία τους. Η σεξουαλικότητα είναι μία έννοια πολύπλοκη και οι γονείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την έντονη και απότομη ανάπτυξη της σεξουαλικότητας των παιδιών τους. Πολλές φορές δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για να αποτελέσουν μια υπεύθυνη, διαθέσιμη και ειλικρινή πηγή πληροφόρησης και συζήτησης. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε πληθώρα πληροφοριών (Μ.Μ.Ε, διαδίκτυο, παρέες), των οποίων η αξιοπιστία και εγκυρότητα δεν είναι δεδομένες και λειτουργούν ως μέσο παραπληροφόρησης οδηγώντας τους σε λανθασμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές απέναντι στη σεξουαλικότητα.
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με το ποια θεωρείται η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσει κανείς στο παιδί του για το σεξ, καθώς και το τι θα ήταν καλό να περιλαμβάνει η αυτή η συζήτηση. Θα δώσουμε απαντήσεις σε συχνές απορίες των παιδιών που συχνά φέρνουν σε αμηχανία τους γονείς. Θα μιλήσουμε για το άγχος και τον προβληματισμό των εφήβων γύρω από το σεξ και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα ήταν καλό να διαχειριστούν τη σεξουαλική αυτή εγρήγορση του παιδιού τους. Θα αναφερθούμε σε πράγματα που θα ήταν καλό να αποφεύγουν οι γονείς στις συζητήσεις τους με τα παιδιά τους γύρω από το σεξ και τέλος για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας των παιδιών τους σε σχέση με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Κρίσεις Πανικού - Δώρο ή Πρόβλημα;
Πάρτε αγκαλιά τους φόβους σας!
Η κρίση πανικού είναι ένα «συναισθηματικό τσουνάμι» που δε μπορούμε να ελέγξουμε.Κυριαρχεί ο φόβος ο οποίος μπορεί να είναι καθηλωτικός, αλλά παραμένει ένα «προστατευτικό συναίσθημα σε αντίθεση με τις διαβαθμίσεις του όπως ο τρόμος και ο πανικός. Εκτός από τον φόβο σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί το έντονο άγχος και άλλα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφίδρωση, ναυτία, το αίσθημα μιας επερχόμενης καταστροφής όπως ο θάνατος ή η απώλεια της λογικής. Το σώμα μας αντιδρά σε μία απειλή η οποία στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Και μετά έρχεται η αναμονή της επόμενης κρίσης και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και αποφυγής. Αποφεύγουμε ό,τι μπορεί να μας προκαλεί πανικό και περιορίζουμε τον εαυτό μας. Όταν το σώμα και το μυαλό μας “επιλέγει” τον πανικό ως αντίδραση σημαίνει ότι η ένταση ή η πίεση που βιώνουμε -πολλές φορές ασυνείδητα- ξεπερνά τις αντοχές μας.
Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα μιλήσουμε για το τι κρύβεται πίσω από τις κρίσεις πανικού, ποιες είναι οι διαφορετικές αιτίες που τις προκαλούν και ποιες καταστάσεις τις τροφοδοτούν. Θα αναφερθούμε στα «όπλα» που έχουμε στα χέρια μας για να μη μας καταβάλλουν όπως και στο πώς μπορούμε να αποδομήσουμε τις πεποιθήσεις που συνδέονται με αυτές. Στο τέλος του σεμιναρίου θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τις κρίσεις πανικού με τις προσωπικές μας ιστορίες και να τις δούμε ως ευκαιρία για αλλαγή και αυτοβελτίωση.