Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Βιώνεις και εσύ  «καταθλιπτική διάθεση τα Χριστούγεννα;»

Την περίοδο των Χριστουγέννων οι περισσότεροι από μας φέρνουμε μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Έχουμε συνδυάσει τις χριστουγεννιάτικες γιορτές με διακοπές, δώρα, γλυκά, χαμόγελα και ευτυχία, ότι νιώθαμε και βιώναμε δηλαδή στην παιδική μας ηλικία.

Είναι για όλους όμως το ίδιο;  Τα συναισθήματα που βιώνουμε είναι ίδια για όλους;   Φυσικά και όχι….. πολλές φορές  παγιδευόμαστε  σε ένα πλήθος υποχρεώσεων και, στην προσπάθεια να το προλάβουμε όλα, καταλήγουμε καταβεβλημένοι από το στρες, αδύναμοι να περάσουμε καλά και να νιώσουμε χαρά τις μέρες αυτές.

Και παρόλο που οι γιορτές είναι χαρά κάποιοι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι. Οι φωτογραφίες ευτυχισμένων φίλων, οι ταινίες που είναι όλοι μαζεμένοι σε ένα σπίτι με δώρα και γλυκά μας κάνουν  να σκεφτόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Στερεότυπα που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως στις διακοπές πρέπει να είμαστε  με την οικογένεια. Και την υπόλοιπη χρονιά ; Τι ;  Καμία ενοχή , κανένα άγχος αλλά τώρα είναι Χριστούγεννα , έτσι «πρέπει».

Την περίοδο που έξω έχει πολλά φώτα και μέσα μας έχει σκοτάδι.
 

Πολλά πρέπει για λίγες ημέρες , πολλά πρέπει που μας πνίγουν, μας δημιουργούν άγχος και κούραση να τα προλάβουμε όλα, να είμαστε τυπικοί, χαμογελαστοί, και χαρούμενοι επειδή…. είναι Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά συμπεριλαμβάνονται στις πιο δύσκολες ψυχολογικά περιόδους του έτους.  Οι περιπτώσεις  « καταθλιπτικής διάθεσης»   αυξάνονται αισθητά εκείνες τις ημέρες με πιο έντονα τα συναισθήματα : θλίψης,        μοναξιάς,       απογοήτευσης,       άγχους,        απομόνωσης,    ματαιότητας        και     έλλειψης διάθεσης για κοινωνικές επαφές. 

Έρευνες έχουν δείξει πως την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνεται αισθητά το άγχος σε πολλούς ανθρώπους. Επίσης οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αυξάνονται σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Άνθρωποι που μένουν μόνοι τους βιώνουν τις μέρες των εορτών πιο έντονη την μοναξιά και την απομόνωση. Οι ψυχίατροι και επαγγελματίες ψυχικής υγείας τονίζουν πως οι γιορτινές αυτές ημέρες απαιτούν προσοχή για τα άτομα που υποφέρουν ήδη από κατάθλιψη. Η αστυνομία και τα νοσοκομεία αναφέρουν υψηλά ποσοστά στις απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκτονίες.

Διαβάστε επίσης :

Οι άνθρωποι που είναι υλιστές, αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση με τη ζωή τους γενικά, δεν αντλούν ευχαρίστηση από την καθημερινότητά τους, βιώνουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, και αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει λιγότερο νόημα

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;  Γιατί  αυτές ειδικά οι  ημέρες από όλο τον χρόνο να είναι οι πιο δύσκολες  για την ψυχική μας υγεία ;

 • Όπως είπαμε και πιο πάνω οι εικόνες που έχουμε καταγράψει σαν παιδιά για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς, ευτυχίας ανεμελιάς, με πολλά δώρα , συγγενείς και μεγάλα τραπέζια. Αυτή η εικόνα με τα χρόνια αυτοματοποιήθηκε μέσα μας, οι προσδοκίες είναι ίδιες και τα συναισθήματα που περιμένουμε να νιώσουμε επίσης.
 • Τα χρόνια άλλαξαν, τα πρότυπα καταναλωτισμού επίσης  , η εικόνα μας δεν μπορούσε να είναι πλέον ίδια, η ευτυχία «έπρεπε» να είναι στα πρόσωπα μας.  Τα δώρα πήραν άλλη αξία, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν όπως και τα έξοδα. Η γιορτή των Χριστουγέννων έχει μετατραπεί σε μια γιορτή των υλικών αγαθών.
 • Η χαρμόσυνη νότα των Χριστουγέννων με τα κάλαντα, τα τραγούδια, τα στολίδια και τα φωτάκια μεγαλώνουν όποιο κενό έχει ο καθένας μας μέσα του καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του γενικότερα.
 • Προσωπικοί παράγοντες και γεγονότα που βιώνουμε όπως η απώλεια, το πένθος, το διαζύγιο, προβλήματα υγείας τα οποία μας δημιουργούν την ανάγκη να αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές και να νιώθουμε άγχος και ενοχές γιατί απλά «είναι Χριστούγεννα και πρέπει να δω κόσμο»
 • «Περνάει» από μπροστά μας όλη η χρονιά που πέρασε. Η αλλαγή της χρονιάς από μόνη της δηλώνει έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και αυτό από μόνο του δηλώνει άγχος για το τι πετύχαμε και τι όχι , αν τελικά πιάσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει και σε τι βαθμό. Κατά κάποιον τρόπο βαθμολογούμε τον εαυτό μας.
Να θυμάσαι ότι εσύ έχεις μόνο δικαίωμα να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου

Διαβάστε επίσης :

«Δεν γίνεται να αισθανθείτε καλά τα Χριστούγεννα αν δεν είστε καλά με τον εαυτό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος και τα συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης των Χριστουγέννων.

 • Περάστε τις ημέρες των εορτών όπως εσείς θέλετε χωρίς τα «πρέπει» που έχετε μάθει. Να μην απολογείστε στον εαυτό σας γιατί δεν έχετε όρεξη να κάνετε πράγματα που θα «έπρεπε»
 • Εκφράστε ελεύθερα τα αληθινά σας συναισθήματα. Επειδή είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαι χαρούμενος
 • Αγαπήστε τον εαυτό σας. Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μαζί του αυτές τις ημέρες. Κεράστε τον ένα ποτήρι κρασί ή ένα χαλαρωτικό μασάζ.
 • Δείτε τους φίλους που εσείς θέλετε χωρίς να νιώθετε ενοχές αν δεν είστε συνέχεια έξω και με πολύ κόσμο. Δεν χρειάζεται να συμβιβάζεστε, επιλέξτε ότι είναι καλύτερο για σας.

 

 • Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για τα δώρα των εορτών. Η σημασία των δώρου είναι άλλη και όχι ηχρηματική του αξία.
 • Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες για τις γιορτές, επηρεασμένοι από την τηλεόραση και τις ταινίες. Τα ιδανικά Χριστούγεννα με ταξίδια, πολύ κόσμο, διακοπές, χαμόγελα και ευτυχία δεν ισχύουν και δεν είναι έτσι όπως προσπαθούν να μας πείσουν.

 

 • Βάλτε όρια σε ότι κάνετε ελαττώνοντας τις πιθανότητες να το μετανιώσετε μετά. Αποδεχτείτε προσκλήσεις που θέλετε με ανθρώπους που εκτιμάτε και περνάτε καλά.
 • Μην τρομάζετε και μην απογοητεύεστε αν δεν νιώθετε καλά με όλα αυτά. Τα συναισθήματα δεν μπορούν να αλλάξουν σε μια μέρα, τα κενά δεν γεμίζουν με φωτάκια και μελομακάρονα. Μην κρίνετε τον εαυτό σας αυστηρά, ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματα του και είναι όλα αποδεκτά. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. 

 

Το μυστικό είναι να δεχτείτε το πρόβλημα, να το αντιμετωπίσετε με αγάπη και στοργή, να ζητήσετε βοήθεια εάν χρειαστεί, να φροντίσετε τον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε και ξέρετε γιατί ;

γιατί το αξίζετε

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Leave a Comment

Your email address will not be published.