Μεγαλώνοντας παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση

Μεγαλώνοντας παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση

Αρχικά είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την αυτοπεποίθηση από την αυτοεκτίμηση και να δούμε τις διαφορές.

Με τον όρο αυτοπεποίθηση εννοούμε την βεβαιότητα που έχουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις κάποιας κατάστασης.

Κάποιοι έχουν αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς της ζωής τους, ενώ άλλοι σε ορισμένους πχ επαγγελματικά, προσωπικά , οικογενειακά.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Αυτοεκτίμηση είναι η βασική αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας και την αξία του.

Αρχίζει να θεμελιώνεται ήδη από την παιδική μας ηλικία, τότε που είμαστε εξαρτημένοι βιολογικά και συναισθηματικά  και  δεν έχουμε  επαρκείς άμυνες για αυτοπροστασία.

Η αυτοεκτίμηση των παιδιών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα από τη φύση τους και αυτό γιατί τους λείπουν οι εμπειρίες και τα παραδείγματα που θα τους αποδείκνυαν τις δυνατότητες τους. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και να ενισχυθεί από τους γονείς σε μεγάλο βαθμό.

Γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση     

Τρόποι που οι γονείς μπορούν να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους :

1.  Αγαπήστε τα άνευ όρων.

Ο τρόπος που βλέπουμε τα παιδιά μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τρόπο που βλέπουν εκείνα τον εαυτό τους.  Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως τα αγαπάτε χωρίς προϋποθέσεις. Αποφύγετε τις συγκρίσεις και την κριτική, είναι καλό να νιώθουν πως η αγάπη δεν αλλάζει ακόμα και όταν κάνουν λάθη.

2.Μάθετε στα παιδιά να σκέφτονται θετικά. 

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πολλές φορές χρησιμοποιούμε αρνητικές εκφράσεις όπως : «δεν μπορώ να το κάνω…» , «Όλα χάλια τα κάνω…»   Ενισχύστε εκφράσεις όπως: «Αξίζει να δοκιμάσω…» ,  «Μπορώ να τα καταφέρω»

3. Δώστε στα παιδιά καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία τους.

Είναι ωραίο μέσα στο σπίτι τα παιδιά να αναλαμβάνουν ρόλους και καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία τους  έτσι νιώθουν υπεύθυνα, ικανά, χρήσιμα και πιστεύουν πιο πολύ στον εαυτό τους γιατί αισθάνονται πως εσείς (οι σημαντικοί άλλοι ) τα εμπιστεύεστε. Τέτοιου είδους καθήκοντα είναι πχ το στρώσιμο του τραπεζιού, το πότισμα των λουλουδιών, ένα μικρότερο παιδί να μοιράσει στο τραπέζι τις χαρτοπετσέτες, να καθαρίσει  το κατοικίδιο του σπιτιού, να πετάξει τα σκουπίδια.

4.Όταν τους απευθύνεται το λόγο χρησιμοποιήστε το όνομα τους.

Η οδηγία ή καθοδήγηση προς το παιδί σας όταν συνοδεύεται με το όνομα του παιδιού και ένα θετικό βλέμμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς το παιδί πως είναι ένα σημαντικό άτομο τόσο για εσάς ,όσο και για την οικογένεια άρα και για το ίδιο.

5. Να επιβραβεύετε τα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε.

Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «είμαι πολύ περήφανος/η  για σένα, τα κατάφερες τέλεια,  μου αρέσει πολύ αυτό που έκανες»  Οι έπαινοι θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα και καλό είναι να είναι συγκεκριμένοι. Είναι σημαντικό οι έπαινοι να είναι πιστευτοί, να νιώθετε αυτά που λέτε και να μην υπερβάλλετε.

6. Ζητήστε την γνώμη τους.

Ζητήστε από τα παιδιά σας μια συμβουλή ή την γνώμη τους για κάτι σε καταστάσεις που το επιτρέπει η ηλικία τους, έτσι τους δείχνετε ότι είναι σημαντικά για εσάς.

7. Ας κρίνουμε την πράξη και όχι το παιδί.

Όταν το παιδί κάνει κάτι όχι και τόσο καλό ας κρίνουμε την πράξη εκείνη την στιγμή και όχι να βάλουμε ταμπέλα στο παιδί. Πχ γκρινιάρης, ζημιάρης , τεμπέλης.

8. Μιλήστε θετικά για το παιδί σας μπροστά στο παιδί σας.

Όταν επαινούμε τα παιδιά μας μπροστά σε άλλους αποδέχονται πιο εύκολα τον έπαινο και αυξάνεται η πίστη στον εαυτό τους. Πάντα υπάρχει μια δυσπιστία αν τα εννοείται αυτά που λέτε, ακούγοντας τα όμως να τα λέτε και σε άλλους πχ γιαγιά, θείους, φίλοι  η πίστη αυξάνεται.

9. Αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας .

Όταν περνάτε  ποιοτικό  χρόνο με τα παιδιά σας δίνοντας τους την αμέριστη προσοχή σας τα κάνετε να αισθάνονται σημαντικά και πολύτιμα. Η αγάπη και η αποδοχή που εισπράττουν αποτελούν βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησης.

10. Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά.

Οι συγκρίσεις είτε με αδέλφια είτε με άλλα παιδιά μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Το κάθε παιδί είναι χρήσιμο να γνωρίζει  πως ο καθένας μπορεί κάπου να είναι καλός και κάπου όχι και τόσο καλός . Η σύγκριση οδηγεί τα παιδιά να πιστεύουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σας, πως δεν είναι αποδεκτά και έτσι χάνουν την πίστη στον εαυτό τους.

11. Φροντίστε για την δική σας αυτοεκτίμηση.

 Ένας αποτελεσματικός γονέας  είναι αυτός που  γνωρίζει πως δεν είναι τέλειος αλλά αναγνωρίζει την αξία του προσπαθώντας πάντα να εξελιχθεί.  

Χαρακτηριστικά παιδιών με υψηλή αυτοεκτίμηση: 

  • Γίνεται πιο αυτόνομο
  • Παίρνει πρωτοβουλίες
  • Δοκιμάζει σε νέες δραστηριότητες τις δυνατότητες του
  • Κάνει πιο εύκολα φίλους
  • Προσαρμόζεται πιο γρήγορα σε ένα καινούργιο περιβάλλον

Χαρακτηριστικά παιδιών με χαμηλή αυτοεκτίμηση:

  • Αναφέρεται στον εαυτό του με αρνητικούς χαρακτηρισμούς
  • Δεν δέχεται κριτική από άλλους
  • Έχει πολύ άγχος και εστιάζεται στα αρνητικά συναισθήματα
  • Δεν κάνει εύκολα φίλους
  • Στεναχωριέται πολύ σε κάθε αποτυχία του
  • Μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
  • Επηρεάζεται από τα αρνητικά σχόλια των άλλων

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι η βάση για τη δημιουργία θετικής εικόνας του εαυτού.

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *